banner
Hírek, cikkek2012 Londoni Olimpia versenynaptárOlimpia eredményekOlimpiai hírek minden mennyisségben magyarulOlimpia 2012

Hírek olimpiai főoldal

A “barceloniai” Eiffel-torony története A “barceloniai” Eiffel-torony története(0)

Manapság az Eiffel-torony sziluettje teljesen összeffort Párizs városképével, a világ egyik legismertebb építménye. Pedig meglepő módon nem is oda szánták. Gustave Eiffel a torony tervezője 1888-ban Barcelona városánál házalt a tervekkel, ugyanis abban az évben ott rendezték a világkiállítást, ami abban az időben hatalmas eseménynek számított, ezért általában a rendező városnak muszáj volt valami lehengerlő szenzációval előállni.

A barceloniai városvezetés azonban hosszas viták után sem volt meggyőzhető és visszadobta az Eiffel-torony terveit, az indoklás pedig az volt, hogy az építkezés túl költséges lenne és a torony amúgy se illene a város látképébe. Voltak, akik nem finomkodtak ennyire és kimondták, hogy a torony úgy ronda, ahogy van.

Eiffel azonban nem adta fel terveit, és a következő évi világkiállítás házigazdájánál is kopogtatott, aki nem más volt, mint Párizs. Azonban az építészek és művészek közössége már azelőtt tiltakozott a torony ellen, hogy a döntéshozók látták volna a terveket: a fő érv az volt, hogy nehogy már egy olyan látványosság legyen a város fő nevezetessége, amit a spanyolok visszadobtak. Azonban a párizsi városvezetés meglátta a reklámértéket a világ akkoriban legmagasabbnak számító építményében, ezért rábóllintottak a tervekre, és így elkészülhetett a torony 1889-re. Akkor még azt tervezték, hogy a világkiállítás után lebontják az építményt, de időközben kiderült, hogy a torony tetejére szerelhető rádióantenna soha nem látott hatékonysággal kiváló kommunikációs állomássá teheti a tornyot, így anno a hadsereg számára nagyon is hasznos turistalátványosság végül megmaradt.

A többi meg már történelem: az emberek is megszerették, és napjainkban évi 6-7 millió ember mássza meg, vagy liftezik a tetejére.

Paralimpia 2012 – Labdarúgás képek Paralimpia 2012 – Labdarúgás képek(0)

A brazil Gledson de Paixao Barros (b) és Severino da Silva (j), valamint a francia Frederic Villeroux (k) küzd a labdáért a látássérültek számára rendezett labdarúgó torna döntőjében, a Franciaország-Brazília mérkőzésen, a 2012-es londoni paralimpián az Olimpiai Parkban 2012. szeptember 8-án. A döntőt a brazil csapat 2-0-ra megnyerte.

Tovább

A kerekesszékes női párbajtőrcsapat ezüstérmes A kerekesszékes női párbajtőrcsapat ezüstérmes(0)

Áder János köztársasági elnök átadja az ezüstérmet Juhász Verának a Magyarország – Kína női párbajtőrdöntő után a 2012-es londoni paralimpián. A kerekesszékes női párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert.

Tovább

Dani Gyöngyi vív – Paralimpia 2012 Dani Gyöngyi vív – Paralimpia 2012(0)

Dani Gyöngyi balra, vív a kínai Jao Fanggal, (Yao Fang) a Magyarország – Kína női párbajtőrdöntőben a 2012-es londoni paralimpián. A kerekesszékes női párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert.

Tovább

Két ezüst és egy bronz a pénteki mérleg – NAPI ÖSSZEFOGLALÓ Két ezüst és egy bronz a pénteki mérleg – NAPI ÖSSZEFOGLALÓ(0)

A női párbajtőrcsapat és az úszó Tóth Tamás ezüst-, míg a szintén úszó Sors Tamás bronzérmet nyert pénteken a londoni paralimpián.

Tovább

Újra fellobbant a láng Londonban – paralimpia 2012 Újra fellobbant a láng Londonban – paralimpia 2012(0)

Látványos és emlékezetes nyitóünnepség keretében fellobbant szerdán a XIV. paralimpia lángja Londonban. Tovább

A Biacsi ikrek viszik a magyar zászlót londonban A Biacsi ikrek viszik a magyar zászlót londonban(0)

A pályafutásuk első paralimpiáján induló ikertestvérek, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona atléták lesznek a magyar zászlóvivők a londoni játékok szerda esti megnyitóján. Tovább

Elutaztak a magyar sportolók a paralimpiára Elutaztak a magyar sportolók a paralimpiára(0)

Sors Tamás és Meilinger Csaba paralimpikon úszók beszélgetnek a Liszt Ferenc-repülőtéren, mielőtt a magyar csapat tagjai elutaztak a 2012-es londoni paralimpiai játékokra 2012. augusztus 26-án. Tovább

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász autogramot ad Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász autogramot ad(0)

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász autogramot ad a magyar olimpikonok fogadásán a budapesti Syma Sport- és Rendezvényközpont előtt, ahol szurkolók, rokonok és barátok köszöntötték a 2012-es londoni nyári olimpiáról hazatért sportolókat. Tovább

Ünneplő tömeg fogadta a hazaérkező olimpikonokat Ünneplő tömeg fogadta a hazaérkező olimpikonokat(0)

A londoni olimpiáról 17 éremmel – nyolc arany, négy ezüst és öt bronz – hazatért magyar olimpikonokat fantasztikus ünneplésben részesítették hétfőn délután a Syma Csarnokot teljesen megtöltő sportrajongók. Tovább

Legkeresettebb kulcsszavak