banner
Hírek, cikkek2012 Londoni Olimpia versenynaptárOlimpia eredményekOlimpiai hírek minden mennyisségben magyarulOlimpia 2012

A “barceloniai” Eiffel-torony története

Manapság az Eiffel-torony sziluettje teljesen összeffort Párizs városképével, a világ egyik legismertebb építménye. Pedig meglepő módon nem is oda szánták. Gustave Eiffel a torony tervezője 1888-ban Barcelona városánál házalt a tervekkel, ugyanis abban az évben ott rendezték a világkiállítást, ami abban az időben hatalmas eseménynek számított, ezért általában a rendező városnak muszáj volt valami lehengerlő szenzációval előállni.

A barceloniai városvezetés azonban hosszas viták után sem volt meggyőzhető és visszadobta az Eiffel-torony terveit, az indoklás pedig az volt, hogy az építkezés túl költséges lenne és a torony amúgy se illene a város látképébe. Voltak, akik nem finomkodtak ennyire és kimondták, hogy a torony úgy ronda, ahogy van.

Eiffel azonban nem adta fel terveit, és a következő évi világkiállítás házigazdájánál is kopogtatott, aki nem más volt, mint Párizs. Azonban az építészek és művészek közössége már azelőtt tiltakozott a torony ellen, hogy a döntéshozók látták volna a terveket: a fő érv az volt, hogy nehogy már egy olyan látványosság legyen a város fő nevezetessége, amit a spanyolok visszadobtak. Azonban a párizsi városvezetés meglátta a reklámértéket a világ akkoriban legmagasabbnak számító építményében, ezért rábóllintottak a tervekre, és így elkészülhetett a torony 1889-re. Akkor még azt tervezték, hogy a világkiállítás után lebontják az építményt, de időközben kiderült, hogy a torony tetejére szerelhető rádióantenna soha nem látott hatékonysággal kiváló kommunikációs állomássá teheti a tornyot, így anno a hadsereg számára nagyon is hasznos turistalátványosság végül megmaradt.

A többi meg már történelem: az emberek is megszerették, és napjainkban évi 6-7 millió ember mássza meg, vagy liftezik a tetejére.

0 hozzászólásVissza a cikkhez

Írja meg hozzászólását

Név:
E-mail:
Hozzászólás:

Egyéb cikkekolimpiai főoldal

A “barceloniai” Eiffel-torony története

A “barceloniai” Eiffel-torony története ()

Manapság az Eiffel-torony sziluettje teljesen összeffort Párizs városképével, a világ egyik legismertebb építménye. Pedig meglepő módon nem is oda szánták. Gustave Eiffel a torony tervezője 1888-ban Barcelona városánál házalt a tervekkel, ugyanis abban az évben ott rendezték a világkiállítást, ami abban az időben hatalmas eseménynek számított, ezért általában a rendező városnak muszáj volt valami lehengerlő

London 2012 – A hétfői műsor (aug. 6)

London 2012 – A hétfői műsor (aug. 6) ()

A londoni olimpia hétfői versenynapján – melyen 18 számban osztanak érmeket – Sidi Péter kedvenc számában, a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett versenyében szerepel majd.

A nyári olimpiai játékok összesített magyar éremtáblázata (1896-2008)

A nyári olimpiai játékok összesített magyar éremtáblázata (1896-2008) ()

A nyári olimpiai játékok összesített magyar éremtáblázata (1896-2008)

London 2012 megnyitotta az i-limpia korszakát

London 2012 megnyitotta az i-limpia korszakát ()

Rengeteg szurkoló nézi úgy a helyszíneken a sporteseményeket a londoni olimpián, hogy az ölébe teszi a táblagépét vagy az okostelefonját, és ezek segítségével egyszerre más versenybe is belepillanathat.

Update Norbi szerint leégtek a sportolóink Londonban. Szerinted?

Update Norbi szerint leégtek a sportolóink Londonban. Szerinted? ()

Felháborodtak az emberekek Schobert Norbert bejegyzésén amit a saját Facebook oldalán publikált. Update Norbi szerint égünk Londonban. Szerinted?

Az oldal tetejére

banner

Legkeresettebb kulcsszavak